tisdag 31 juli 2012

Garnexperiment.


Läste förra året om att man kan färga garn med vassvippor. Resultatet skulle bli en grön färg. Har ju försökt med andra växter och en svamp att få till grönt, men inte lyckats speciellt bra. Garnen har blivit gråa och fesigt gröna. Gick alltså ut på vassjakt. Kom hem med för lite enligt receptet men tänkte att jag kör ändå. Jag hade kanske 1/4 pappkasse med vippor.

Sedan var jag bekväm och använde elspisen i köket. Kokade vipporna, i vatten som precis täckte, ca 1 timme. Fiskade upp vipporna, blandade i 20 gram alun per 100 gram garn. Hällde i lite mer vatten för att täcka garnet. Blötte garnet som då var obetat, och lade i det i färgbadet. Försökte hålla temperaturen mellan 80-90 grader i 1 ½-2 timmar.

Garnet var fortfarande grått när jag stängde av plattan. Jag lät garnet ligga kvar i över natten för jag hade läst om någon som gjort så.

I morse lyfte jag spänt på locket och först blev jag väldigt besviken för jag tyckte att det såg lika grått ut som igår. MEN.....

Garnet är grönt. En fin grön färg dessutom.Jag är riktigt nöjd. Nu vet ju alla hur svårt det är att få rätt nyans när man fotar så ni får tro mig när jag säger att det blev bra. Så det så.

Published with Blogger-droid v2.0.6

2 kommentarer:

Lotta sa...

Håller med om att färgen blev jättefin!
Vill gärna ta en svamputflykt med dig, förhoppningsvis nästa vecka???
Kram

krakel sa...

Jaaa. Just nu är nästa vecka tom förutom att Lisa fyller år på onsdagen.